top of page

Meyvelerden Piano Çalmak mı?

  • Yazarın fotoğrafı: kucukmucitlerakademisi
    kucukmucitlerakademisi
  • 10 May 2020
  • 2 dakikada okunur

Muzlara, kiviye, portakal dokunuyorsunuz ve do, re, mi, fa gibi notalar duymaya başlıyorsunuz… Çok ilginç değil mi sizcede…


Elektrik yükleri bazı maddelerin içinde rahatça hareket edebilirken, bazılarının içinde kolay hareket edemez. İletken, içlerinde elektrik yüklerinin kolay hareket edebildiği maddelere denir. Yalıtkan, içlerinde elektrik yüklerinin kolay hareket edemediği (neredeyse hiç hareket edemediği) maddelere denir.


Daha anlaşılır ifade edecek olursak elektrik enerjisi ve ısı enerjisini geçiren cisimlere iletken madde denir. Dünya iletken nesneler ve malzemelerle doludur. Sıvılar, meyveler, düşük maliyetli ofis malzemeleri ve bir çok materyal elektrik ve ısı enerjisini iletmektedir. En ilginç olanı ise insanda bir iletkendir. Vücudumuzun %70’inin sudan oluştuğunu ve aynı zamanda çeşitli tuzlar bulunduğunu düşünürsek, insan vücudu elektriği oldukça iyi iletebilmektedir. Bu neden insan vücudu iletkendir.


Elektrik enerjisini ve ısı enerjisini iletmeyen maddelere ise yalıtkan maddeler denir. Cam, kağıt, tahta, teflon ve plastik gibi maddeler yalıtkan maddelerdir. Yalıtkan maddeler, elektrik kablolarını ya da diğer malzemeleri sarmak yani yalıtım amacıyla kullanılır.

Makey Makey setleri ile çocuklar eğlenceli vakit geçirirken iletken ve yalıtkan maddelerini keşfederler. Makey Makey setleri ile bilgisayarınızın aklınıza gelebilecek bir çok şeyi klavye olarak algılamasını sağlayabilirsiniz.

Çocukların küçük yaşlarda elektronik ve teknoloji ile tanışmaları onların yaratıcılıklarını daha da geliştiriyor. Makey Makey setleri STEM becerileri kazandırmak adına da etkili bir eğitim aracıdır.

Gelin biraz Makey Makey setlerinden bahsedelim…


Makey Makey setleri, USB bağlantısı ile bilgisayara bağlanan ve bilgisayara komutlar göndererek bir sürü eğlenceli şey yapmanıza olanak sağlayan bir giriş aygıtıdır. Makey Makey kullandığı yüksek dirençli switch’ler sayesinde fazla iletken olmayan materyallerle bile bağlantı sağlayabilir. Makey Makey kart üzerinde ATMega32u4, HID kullanarak bilgisayarınız ile bağlantı kurar. Bir nevi klavye veya fare görevi görür. Makey Makey kullanımı oldukça basittir. Onu iletken bir nesne ile kullanarak bilgisayarınıza komutlar verdirebilirsiniz. Örneğin; bu bir oyun hamuru olabilir, bir meyve olabilir, bir bitki veya bir çatal bile olabilir.

Makey Makey setlerinde timsah kabloları bulunmaktadır. Timsah kabloları iletkenliği olan ve materyallere tutturularak çalışır. Bir timsah kabloyu muza bağladığınızda ve toprakla bağlı bir timsah kabloyu tuttuğunuz zaman aslında devreyi kapatan ve Makey Makey’i çalıştıran iletken siz oluyorsunuz.

Derslerimizde makey makey setleri ile bilgisayarlara gerekli bağlantıları yaptıktan sonra çocuklar ile bir çok iletken ve yalıtkan maddeyi keşfetme şansı elde etmiş oluruz. Örnek verecek olursak muz ve elma ile piano çalarken, oyun hamurundan bateri çalabiliriz. Ama sıra tahta veya plastik materyallere geldiğinde iş hiç umulduğu gibi gitmez… Çünkü ne piano ne de bateri çalışmamaktadır. Çünkü tahta ve plastikler yalıtkan maddelerdir.


Makey Makey setlerini kullanmış olduğunuz iletken maddeler ile klavye olarak kullanıp, kod yazabilir bir çok oyun oynayabilirsiniz. (Super Mario, Pacman) Scratch ile bir çok projede üretebilirsiniz.


Makey Makey kurucuları herkesin birer mucit olabileceğini düşünüyor… Eğlenirken yeni yeni şeyler keşfetmek harika olacak…



Kaynakça:

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2020, Küçük Mucitler Akademisi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page